Checklista för dig som startar ett åkeri

Checklistaa

Att starta ett åkeri är ett stort steg. Branschen har höga krav men är du driven och strukturerad så finns det stora möjligheter. För att du inte ska missa någonting viktigt har vi tagit fram en checklista för dig som startar ett åkeri. 
  • Ta fram en affärsplan och gör en marknadsanalys för att strukturera din idé av verksamheten. 
  • Välj bolagsform och registrera verksamheten hos Bolagsverket
  • Nästa steg är att ansök om F-skatt hos Skatteverket. Detta möjliggör att verksamheten kan fakturera kunder och betala skatt. 
  • Bokföring och redovisning är något som du behöver komma igång med redan från första dagen. Du kan antingen anlita en redovisningstjänst eller göra detta på egen hand med hjälp av ett bokföringssystem. 
  • Se till att ha en god ekonomisk grund, säkerställ att du har tillräckligt startkapital för olika investeringar och driftskostnader under uppstartsfasen. 
  • Gör en plan för din ekonomi. I början behöver du investera i fordon och utrustning. Utöver det ska kapitlet räcka till driftkostnader. Exempel på driftkostnader är marknadsföring, skatt och försäkringar. 
  • Teckna försäkring. En trafikförsäkring är obligatorisk för alla fordon. Utöver det behöver du se över vilka andra försäkringar ditt åkeri behöver. Exempel på försäkringar är ansvarsförsäkring, transportförsäkring och arbetsgivare försäkring om du har anställda. Läs mer om försäkringar här.  
  • Vilka tillstånd och licenser du behöver beror på vad för typ av tjänster du ska erbjuda. Som grund måste föraren ha rätt körkort och inneha YKB (yrkeskompetensbevis). För att bedriva yrkesmässig transport behöver företaget ett yrkestrafiktillstånd. I samband med det tillkommer även krav på YK (yrkeskunnande). Läs mer om yrkestrafiktillstånd här. 
  • Marknadsföring är en mycket viktig del i uppstartsfasen. Börja med att bygga en hemsida där kunder kan enkelt hittar kontaktuppgifter eller kan boka dina tjänster. Det ger dig bra förutsättningar att synas på marknaden bland konkurrenter. Genom att skapa samarbeten med andra företag ser du till att ditt företag syns för potentiella kunder.
    Tips: samla omdömen genom att skapa en företagssida på Facebook. 
  • Se till att du registrerar alla fordon på korrekt sett och att de besiktigas i tid. Dessutom, har du fler fordon är det värt att investera i GPS och orderhanteringssystem. 
  • Registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket, om du ska ha anställda. Kontrollera vilka lagar och regler som gäller för din verksamhet och se till att följa de.  

 

Det krävs mycket planering när man startar ett åkeri. Med rätt förberedelser har du en bra grund för en hållbar och framgångsrik transportverksamhet.
Ta ett steg i taget och följ checklistan ovan – kom ihåg att alla stora företag började även här!

 

Trafikförsäkring är obligatorisk för alla fordon.

Hos Bolagsverket.

Redan från första dagen ska du börja med bokföringen i företaget.

Ska du anställa personal är det viktigt att du registrerar dig som arbetsgivare hos Skatteverket.

Söker du en trafikansvarig konsult?

Vi ställer upp som trafikkonsult i ditt bolag så att du blir beviljad ett yrkestrafiktillstånd och kan köra igång direkt.

Yrkestrafiktillstånd

Hör av dig till oss, så hjälper vi dig att ordna fram ett trafiktillstånd redan nästa vecka.

error: