Vad gäller för att köra studentflak?

Studentflak – Vad gäller?

I normala fall är det inte tillåtet att färdas på flak eller släp. Under ett studentfirande är det tillåtet med korta tillfälliga transporter förutsatt att vissa krav är uppfyllda. I denna artikel får vi igenom kraven för att köra studentflak.
Stockholm stad har tidigare infört körförbud med studentflak på vissa gator av denna anledning att inte stoppa kollektivtrafik och övrig trafik för att kunna ta sig fram. Körförbudet gäller dygnet runt under en kort period då de flesta gymnasieskolorna har skolavslutning. 

Informera polisen

Ska du köra studentflak behöver du informera polisen om din färdväg, det vill säga var du börjar och avslutar resan med studentflaket. Datum och tid för färden, registreringsnummer och slag av fordon som du kommer att köra.
Du behöver dessutom informera polisen om hur många personer som ska delta, vem som är ansvarig för transporten tillsammans med ett telefonnummer samt information om skoltillhörighet.
Generellt behövs inget tillstånd för studentflak, däremot kan det behövas ett tillstånd om du planerar ett större studentkortege. 

Läs mer om förbudet mot studentflak på Stockholms stads webbplats. 

Grundregler

Du som ska köra ett studentflak måste tänka på en del viktiga saker.
  • Du måste ha fyllt 21 år, samt inneha körkort med rätt behörighet i minst 2 år.
  • Föraren har ansvar att se till att studentflaket uppfyller alla regler och lagar.
  • Fordonet ska vara registrerat och ha en giltig trafikförsäkring. Kontrollera så att fordonet är i gott skick.
  • Studentflaket får köra på vägar som har en maxhastighet på 70 km/h, däremot får flaket bara köra med en maxhastighet på 20 km/h. 
  • Föraren ska ha direkt kontakt med passagerarna under hela färden, för att se till att alla sköter sig under hela färdens gång. 
  • Om studentflaket består av ett släpfordon ska det vara kopplat till dragfordonet på ett trafiksäkert sätt. 
Andra regler för passagerare och studentflak som är viktiga att tänka på. 
  • Antal passagerare ska vara säkert, viktigt att tänka på är att alla måste sprida ut sig för att inte riskera att fordonet tippar. Utrymmet på flaket behöver således vara säkert för att inte riskera att någon skadas under färden. 
  • Flaket ska ha hållfasta skyddsräcken som är minst 110 cm höga, eftersom de ska hålla ett tryck från många personer. 
  • Påstigning och avstigning måste ske när flaket står helt stilla. 
  • Vissa platser kan ha alkoholförbud, men eftersom de flesta studenter ombord är under 20 år så får passagerarna inte ta med alkohol som är starkare än folköl.
  • Det är viktigt att alla passagerare är medvetna om att det är förbjudet att något kastas från flaket. 
  • Det rekommenderas att ett studentflak alltid har minst två flakvärden, för att säkerställa säkerheten och öka tryggheten för alla. 

 

Läs mer om reglerna på polisens webbplats och transportstyrelsens webbplats. 

studentflak

 

Generellt behöver du inte ett tillstånd för att köra studentflak. Däremot kan ett tillstånd krävas om du planerar ett större studentkortege.

Föraren ska vara minst 21 år och ha haft körkort i minst två år. Fordonet måste vara registrerat och ha giltig trafikförsäkring, samt vara i gott skick. Studentflaket får köra på vägar med maxhastighet på 70 km/h, men flaket får inte köra snabbare än 20 km/h.

Nej, studentflaket får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är max 70 km/h. Flaket får dock inte köra snabbare än 20 km/h, oavsett vägens hastighetsgräns.

Ja, när du informerar polisen om din färdväg måste du även uppge hur många personer som ska delta i färden. Detta är en del av den nödvändiga informationen.

Söker du en trafikansvarig konsult?

Vi ställer upp som trafikkonsult i ditt bolag så att du blir beviljad ett yrkestrafiktillstånd och kan köra igång direkt.

Yrkestrafiktillstånd

Hör av dig till oss, så hjälper vi dig att ordna fram ett trafiktillstånd redan nästa vecka.

error: