Yrkestrafik avgifter

Avgifter i yrkestrafik

I denna artikel går vi igenom alla avgifter som finns hos Transportstyrelsen, relaterade till yrkestrafik.
Ansöker du om tillstånd för yrkesmässig trafik ligger avgiften på 8 500 kr. Tillståndet gäller endast för godstransporter inom Sverige. Vill du däremot bedriva internationella godstransporter inom EU/EES behöver du ansöka om ett gemenskapstillstånd. EES står för Europeiska Ekonomiska Samarbetsrådet, det är ett handelsavtal mellan EU länderna och EES länderna.
Island, Liechtenstein och Norge är de tre länderna som ingår i EES.

Handelsavtalet innefattar nedan regler
– EES länderna har vanligen samma villkor för varorna som länderna i EU.
– Vissa varor har helt eller delvis sänkt tullavgift som annars betalas för varorna, du som importör måste kunna styrka med bevis att varorna har sitt ursprung i ett EU/EES land.
– Det kan krävas en kontroll vid gränsen, men varorna måste alltid gå igenom en tull formalitet.

Avgiften hos Transportstyrelsen för ett gemenskapstillstånd ligger på 8 500 kr. När du fått gemenskapstillståndet är det giltigt i 10 år. Har du redan tillstånd för yrkesmässig trafik inom Sverige men vill börja med att bedriva internationella godstransporter inom EU/EES är avgiften lägre då processen inte är lika stor, den avgiften ligger då på 1 400 kr. Samma avgift gäller om du endast ska ansöka om förnyelse av ditt gemenskapstillstånd, alltså när 10 år gått från din godkända ansökan om tillstånd för internationell marknad för godstransporter på väg. Länk till blankett för gemenskapstillstånd.

För att bedriva godstrafik utanför EU/EES krävs ett annat tillstånd, beroende på vilken transport du vill bedriva så finns det olika typer av tillstånd. Vilket tillstånd just du behöver för att bedriva godstrafik utanför EU/EES beror på var godset lastas och lossas. Läs mer om de olika typerna av tillstånd här.
Bilaterala-, transit- och tredjelands transporter har en engångsavgift för specifik transport på 1 500 kr

 

Vill du ha möjligheten att bedriva kommersiella ändamål med obegränsat antal transporter under ett år samt innehar ett gemenskapstillstånd är ett CEMT-tillstånd det du behöver ansöka för.

Kravet på ett CEMT-tillstånd uppstår när fordon från en medlemsstat som tillhör CEMT ska lasta eller lossa gods i ett land utanför EU/EES. Med ett CEMT-tillstånd kan föraren som mest utföra tre lastade resor, därefter måste man återvända till registreringsstaten. Sverige ingår i de länderna som finns inne i CEMT, vilket innebär att registreringsstaten kan vara Sverige, och du kan återvända till Sverige efter att du utfört tre lastade resor. Läs mer om vilka länder som ingår i CEMT här.

Avgiften för ett CEMT-tillstånd ligger på 100 kr. Det avser ett tillstånd under ett kalenderår. Ansöker du om ett CEMT-tillstånd i exempelvis september månad gäller tillståndet endast för det året ut. Vid årsskiftet går tillståndet ut och du måste ansöka på nytt och detta gäller för alla. 

 

Inom EU har vi gemensamma regler för kör- och vilotider som införts för att samordna villkor inom konkurrensen, skapa bättre arbetsförhållanden inom marknaden och för att förbättra säkerheten i trafiken. Läs mer om reglerna här.
För att polismyndigheten, kontrollmyndigheten och transportföretagen ska kunna kontrollera att alla förare följer de reglerna som finns, behöver förare inneha ett färdskrivarkort. Avgiften för ett sådant kort ligger på 240 kr. Färdskrivarkortet gäller i fem år och är personligt. 

Kom ihåg att du som förare har ett ansvar att hålla koll på när det är dags att vila, hur många timmar du får arbeta per dag, vecka och år, framförallt för säkerhetens skull i trafiken. Det är varje förares personliga ansvar att hålla koll på tiderna och det kan du enkelt ha koll på genom att använda dig av en personlig vilotidbok för yrkesförare.

I en vilotidbok för yrkesförare antecknar du när du du ska vila mellan transporterna, hur många timmar du arbetar per dag, vecka och år. Tack vare dessa anteckningar är säkerheten i trafiken mycket bättre. Det är viktigt att du som förare antecknar ditt namn och adress, vilket ska förekomma på varje sida av tidboken. Kom ihåg, du som förare måste anteckna under alla dina dygn som du utför transport. Läs mer om vilotider här. 

När du ansöker om ett tillstånd hos Transportstyrelsen behöver du betala en ansökningsavgift. Tidigare i artikeln har vi nämnt de olika avgifterna till de olika tillstånden som finns relaterade till yrkestrafik. När du gör en ansökan online får du ett mejl som innehåller en bekräftelse på din ansökan, därefter får du ett mejl med betalningsuppgifter. Betalningen utförs direkt till Transportstyrelsen, till det konto myndigheten anvisar på fakturan. Är du nyfiken på vilka andra avgifter som finns? Läs mer här. 

Söker du en trafikansvarig konsult?

Vi ställer upp som trafikkonsult i ditt bolag så att du blir beviljad ett yrkestrafiktillstånd och kan köra igång direkt.

Yrkestrafiktillstånd

Du behöver alltså inte erlägga proven hos trafikverket för yrkeskunnande för att starta ett eget åkeri. Vi ställer upp med trafikansvarig som har erlagt prov om yrkeskunnande och innehar yrkeskunnandecertifikat med kunskap för GODSTRAFIK och BUSSTRAFIK.

Vi ansvarar för flera företag och har god erfarenhet som trafikkonsulter. Ett konsultavtal skrivs mellan oss och ditt bolag som uppfyller alla Transportstyrelsens krav. 

Hör av dig till oss, så hjälper vi dig att ordna fram till trafiktillstånd redan nästa vecka.

error: