För att Transportstyrelsen ska kunna göra en bedömning om du uppfyller de medicinska kraven behöver du lämna in medicinska intyg. Detta gäller vid ansökan om körkortstillstånd och förnyelse av ditt körkort. Transportstyrelsen kan även kräva inlämning av medicinska intyg vid olika tillfällen för att bedöma status på din hälsa.
Om du har en sjukdom eller diagnos som påverkar, eller kan påverka din körning på ett dåligt sätt, det vill säga utsätta dig och andra för fara, så kan du bli nekad för att få eller inneha ett körkortstillstånd. Körkortet kan även komma att bli återkallat om din förmåga har försämrats på grund av en sjukdom. Vid ansökan om ett körkortstillstånd med högre behörigheter så är de medicinska kraven högre vilket vi berättar mer om, längre ned i artikeln. Önskar du hjälp med detta kan du köpa någon utav våra ombudspaket.
Diagnoser, kärl- och hjärtsjukdomar och psykiska sjukdomar
Idag är det många som har olika diagnoser. Det behöver inte betyda att det kan hindra dig från att få ett godkänt intyg men det kan behövas att du lämnar intyg oftare. Detta för att transportstyrelsen ska få status på din diagnos som kan komma att ändras, exempel på diagnoser är ADHD, ADD eller autism. Det som är viktigt att tänka på då är att det måste vara en specialist som kan utfärda läkarintyget.
Har du diabetes, som behandlas av mer än bara genom en diet så behöver du lämna in ett intyg oftare. Men om du endast behandlas genom en diet kommer Transportstyrelsen inte kräva medicinska intyg för kontroll av status på din hälsa.
Vid problem med sömn och vakenhet, kärl- och hjärtsjukdomar, psykiska sjukdomar kan Transportstyrelsen behöva kontrollera och följa upp din status på sjukdomen under tidens gång. Även om du redan har ett körkort som blivit godkänt med medicinska intyg kan de ge dig ett villkor om oftare kontroll med hjälp av medicinska intyg.
Epilepsi
Har du diagnosen epilepsi så är reglerna olika beroende på ansökan för körkortstillstånd. Inte alltid, men i de flesta fall kräver Transportstyrelsen ett läkarintyg för epilepsi.
-Kravet för körkort för personbil, motorcykel eller moped klass 1 för personer med epilepsi, är att du inte haft anfall under det senaste året.
-Kravet för körkort för lastbil eller buss för personer med epilepsi, är att du under de senaste tio åren inte behandlas med medicin mot epilepsi samt inte haft anfall under de tio åren.
Synen
Synen är även en viktig del i hela bedömningen av körkortstillståndet. Har du en ögonsjukdom som kan påverka din körnings förmåga kan ett läkarintyg krävas av en specialist. Har du kontaktlinser eller glasögon som förbättrar din syn så ska du ta med dig dessa till synundersökningen. Synintyget får inte vara äldre än två månader vid inlämning till Transportstyrelsen.
Grundkravet när du ser med båda ögonen är att du ska ha minst 0,5 i synskärpa.
Kravet för körkort med högre behörighet som buss och lastbil så måste du kunna se med båda ögonen. Samt ha en synskärpa på minst 0,8 i ena ögat och minst 0,1 i andra ögat.
Alkohol och droger
Har du problem med alkohol eller droger kan du bli helt nekad för ett körkortstillstånd. Om du blivit dömd för rattfylleri under de senaste fem åren, kan Transportstyrelsen komma att kräva ett läkarintyg. För att bli godkänd måste du vara fri från alla sorters droger och alkohol under en längre period.
Dags för medicinskt intyg
Det är Transportstyrelsen som meddelar dig genom fysiskt brev eller digital brevlåda om att det är dags för ett medicinskt intyg för att kontrollera statusen på din diagnos eller sjukdom. I vissa fall kan krav på medicinskt intyg krävas till Transportstyrelsen på begäran från en läkares anmälan, en dom eller en polisrapport. I brevet står det vilket intyg som krävs och när det senast behöver tillhandas. Länk till blanketter – intyg.
Lämnar du inte in ett intyg i tid blir din högre behörighet ogiltig. Transportstyrelsen sänder dig då ett brev med en ansökningsblankett samt inbetalningskort för avgiften av tillverkning av ett nytt körkort.
Medcinska intyg för högre behörighet
När du ansöker för första gången om ett körkort med högre behörighet så behöver du alltid lämna ett läkarintyg.
Är du yngre än 45 år och ska förlänga ditt körkort med högre behörigheter räcker det med ett hälsointyg samt synintyg. Är du 45 år eller äldre behöver du lämna in ett läkarintyg.
Transportstyrelsen delar upp de olika körkortsbehörigheterna i tre grupper.
- grupp 1: AM, A1, A2, B, BE och traktorkort.
- grupp 2: C1, C1E, C och CE.
- grupp 3: D1, D1E, D, DE och Taxi.
När du har ett körkort med högre behörigheter (grupp 2 eller 3) är det giltigt i fem år. När fem år gått får du ett brev från Transportstyrelsen om att du behöver skicka in ett nytt medicinskt intyg, brevet kommer innan körkortet gått ut.
Inför läkarundersökning behöver du ha med dig giltig legitimation, eventuella glasögon/linser, tar du regelbundet läkemedel så är det bäst om du förbereder en lista på vilka det är. Tänk på att om du har en diagnos så behöver du boka besök för läkarintyget hos en specialistläkare.
Undersökningen innefattar alltid fyra kontroller.
– syntest
– hörseltest
– kontroll av hjärtat, läkaren lyssnar på ditt hjärta samt kontrollerar ditt blodtryck
– kontroll av lungorna
Under undersökningen kan läkaren ställa olika frågor kring din hälsa och din livsstil.