Däckbyte och vinterdäck – detta gäller

Väg

När bör man byta däck?

Det är bra att du som förare är i god tid redo med vinterdäcken på ditt fordon, då det ofta är högre tryck i slutet av november på olika verkstäder för byte av sommardäck till vinterdäck.

Under perioden 1 december och 31 mars är det lag i Sverige för personbilar, lätta och tunga lastbilar, lätta och tunga bussar samt släpvagnar som dras av ett fordon att använda vinterdäck. Lagen gäller även utländska fordon som körs i Sverige. Det finns ingen lag som säger att du inte får använda vinterdäck tidigare eller senare, men det är viktigt att tänka på att man inte får ha dubbdäck under perioden 16 april till 30 september om det inte förväntas bli vinterväglag. Det innebär att du får använda dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april. Förekommer det frost, is, snö eller snömodd någonstans på vägbanan är det vinterväglag, men det är polisen som bestämmer om detta och då får man använda dubbdäck under den bestämda tiden av polisen. 

 

Tunga fordon över 3,5t

Under vintersäsongen ska ett fordon antingen ha fyra dubbade eller fyra dubbfria däck, du får inte köra med ett fordon som har olika däck. Gällande tunga fordon måste dubbdäcken alltid sitta på samma axel. Om ett fordon med en maxvikt på 3 500 kg drar ett släp måste släpet antingen ha samma däck eller däck med bättre väggrepp än fordonet har. Det innebär att om ett fordon som åker under vintersäsongen har odubbade däck, kan släpet ha odubbade eller dubbade däck. Men om fordonet har dubbade däck, måste släpet även ha dubbade däck, detta för att släpet inte ska sladda vid inbromsning. En tumregel är att släpet får inte ha sämre däck än fordonet. 

I vissa städer finns det gator och områden där det råder förbud mot dubbdäck, har man inte friktionsdäck riskerar man att få böter på 1 000 kr. I de lokala trafikföreskrifterna finner du mer information om vad som gäller för olika städer i Sverige.
Här kan du läsa mer om de gator som finns i Stockholm med dubbdäcksförbud. 


Symboler och märkning av däck 

Lätta fordon (upp till 3 500 kg) ska ha däck som är märkta med symbolen “alptopp/snöflinga” eller vara dubbade. Se bilden nedan.

Symbol

Symbolen på bilden är ett nytt krav som gäller från och med 1 december 2024, symbolen förekommer endast på dubbfria däck och gäller för lätta fordon. Symbolen föreställer en snöflinga i ett berg med tre toppar.

Fram till 30 november 2024 kan lätta fordon använda däck med symbolen M+S, M.S, M&S, M-S, MS eller Mud and Snow då de anses som vinterdäck. Släpvagnar med en maxvikt upp till 3 500 kg kan använda däck med ovan nämnda symbolen för Mud and Snow fram till och med 30 november 2024. Har fordonet eller släpvagnen dubbade däck gäller inte dessa krav. 

Ett annat krav som finns för vinterdäck är kravet på mönsterdjupet.
Som bilägare behöver du byta ut däck med jämna mellanrum. Vid varje byte är det viktigt att du kontrollerar mönsterdjupet och kvalitén på dina däck. Det som visar att det är dags för nya däck är när man ser att mönsterdjupet börjar närma sig, till de nedan angivna kraven. 

  • 3 millimeter gäller för släpvagnar, personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till 3 500 kg motsvarande 3,5 ton.
  • 5 millimeter gäller för tunga fordon, lastbilar, bussar och personbilar med en totalvikt över 3 500 kg.

När det är dags för nya vinterdäck 

Du kan enkelt köpa däck online eller besöka närmaste verkstad. Investerar du i dyrare vinterdäck kan du räkna med att det oftast är bättre kvalitet på gummit, vilket gör att däcken har en längre livslängd och de har ett bättre grepp.
Däcken bör hålla i ca 3 år vid normal körlängd som är ca 1500 mil per år.

Priset för däck varierar beroende på typ av däck, storlek och märke. Oftast är vinterdäcken dyrare än sommardäcken. De billigaste däcken hittar du online,  www.dackvaruhuset.se är ett exempel som har ett stort utbud av sommar- och vinterdäck för bilar. Priserna börjar från 595 kr per däck. 

 

Bästa däcken 2024

Odubbade däck håller dig säkert på vägarna under vintern och är ett bättre miljöval eftersom de inte river upp vägbanan. En till fördel är att de har en mycket lägre ljudnivå. En nackdel med odubbade däck är att de har sämre grepp på is och packad snö.
Här är en lista på de bästa odubbade däcken 2024:

  • Continental Vikingcontact 8
  • Bridgestone Blizzak 6
  • Nokian Hakkapeliitta R5
  • Goodyear Ultragrip Ice 3


Dubbade däck är perfekta för de som söker efter det bästa greppet och säkerheten på vägarna under vintern. Bor du i en region där mycket isiga vägar förekommer är dubbade däck ett säkrare val, i däcket sitter små metallskift som gräver sig in i isen. Nackdelen är att de river upp vägbanan där det inte förekommer is eller packad snö, samt att de har en högre ljudnivå.

Här är en lista på de bästa dubbade däcken 2024:

  • Nokian Hakkapeliitta 10
  • Nokian Nordman North 9
  • Pirelli Ice Zero 2
  • Goodyear Ultragrip Arctic 2

Det billigaste alternativet för att byta däck är att göra det på egen hand. Men vi har tagit fram en lista för dig som hellre åker till en verkstad. Mekonomen, Speedy, Meca, OKQ8 och Bilia har verkstäder runt om i landet som erbjuder byte av däck (däckskifte) och byte av hjul (hjulskifte).

  • Hjulskifte är den korrekta tjänsten när det gäller byte från vinter- till sommardäck, ett hjul består av ett däck och en fälg.
  • Däckskifte är den korrekta tjänsten när du ska byta själva däcket som sitter på fälgen, vilket kan behöva göras året runt eller i samband med hjulskiftet.

 

Det är alltså lag i Sverige på vinterdäck mellan perioden 1 december till 31 mars. Under perioden 1 oktober till 15 april är det tillåtet med dubbdäck, och under hela året är det tillåtet med friktionsdäck. Läs mer om reglerna på polisens hemsida. 

Nedan ser du en lathund för däckbyte i Sverige. Viktiga datum och rekommendationer för byte av däck. 

PERIOD  KRAV OCH REKOMMENDATIONER
1 december – 31 mars vinterdäck krävs vid vinterväglag
16 april – 30 september  sommardäck rekommenderas
1 oktober – 15 april  dubbade vinterdäck tillåtna
vid första frost/snö byt till vinterdäck för säkerhet
vid temperatur över 7°C byt till sommardäck för att minska slitage

 

cirkel

Söker du en trafikansvarig konsult?

Vi ställer upp som trafikkonsult i ditt bolag så att du blir beviljad ett yrkestrafiktillstånd och kan köra igång direkt.

Yrkestrafiktillstånd

Du behöver alltså inte erlägga proven hos trafikverket för yrkeskunnande för att starta ett eget åkeri. Vi ställer upp med trafikansvarig som har erlagt prov om yrkeskunnande och innehar yrkeskunnandecertifikat med kunskap för GODSTRAFIK och BUSSTRAFIK.

Vi ansvarar för flera företag och har god erfarenhet som trafikkonsulter. Ett konsultavtal skrivs mellan oss och ditt bolag som uppfyller alla Transportstyrelsens krav. 

Hör av dig till oss, så hjälper vi dig att ordna fram till trafiktillstånd redan nästa vecka.

error: